I Disen Strings deler vi elevene inn i tre grupper. Først blir man medlem av Småstryk, deretter Aspirantorkester og til slutt Hovedorkester. Overgangene skjer i en kombinasjon av alder og ferdighetsnivå. Småstryk har hovedsakelig individuell undervisning en gang i uken, foruten enkelte seminarer og konserter. Ved deltakelse i aspirant- og hovedorkester er det to øvelser i uken; én der eleven får undervisning av fagpedagog i sitt instrument og én der eleven spiller sammen med orkesteret. Musikkpedagogene og dirigenter kommer fra Kulturskolen i Oslo, og det etterstrebes at undervisningen foregår i skolens AKS-tid.
Individuell undervisning
Her blir eleven kjent med sitt instrument, noter, toner (gehør) og fingersetting. Mestring skaper spilleglede, derfor får eleven i lekse å øve seg til neste time. Hver elev blir kontaktet av sin fagpedagog som avtaler tidspunkt for individuell undervisning.
Orkester
Orkesteret er den arenaen der elevene møtes for å spille sammen, øver på de samme sangene og følger dirigentens instruksjoner. Det er dirigenten for orkesteret som avtaler tidspunkt for orkesterundervisningen.
Foruten om de ordinære øvelsene i uken blir alle samlinger, aktiviteter og konserter innkalt til via Spond.
Våre instruktører fra Oslo kulturskole:
Kjersti Brander er dirigent for hovedorkesteret og underviser i fiolin og bratsj
Mer info om Kjersti
E-post: kjersti.brander@kul.oslo.kommune.no, telefon: 97 66 45 63
Silje Marie Bugjerde Bagge er dirigent for aspirantorkesteret og underviser i fiolin
E-post: silje.bagge@kul.oslo.kommune.no, telefon: 45 25 51 03
Bård Bosrup underviser i cello
E-post: bosrup@gmail.com, telefon: 472 59 286
Vi tilbyr også undervisning i kontrabass – ta kontakt for mer info om dette!
INSTRUMENTER/UNDERVISNINGSMATERIELL
Semesteravgiften dekker leie av instrument i passende størrelse fra Disen Strings. Strykeinstrumenter er skjøre instrumenter. Eleven har ansvaret for at instrumentet holdes i spillbar stand og at det leveres tilbake i samme forfatning som da eleven fikk instrumentet. Disen Strings har ikke kollektiv forsikringsavtale for instrumentene. Vi viser til informasjonsskrivet «Kjekt å vite om instrumentene våre» for vedlikehold av strykeinstrumenter og råd for å unngå skade.
Noter vil i stor utstrekning deles ut under øvelsene, men eleven må selv kjøpe noter til undervisningen hvis instruktøren anmoder om dette. De nødvendige noter skal medbringes til undervisningen. Notestativ finnes i øvingslokalene. Vi anbefaler at eleven har eget notestativ hjemme.
Vi vil legge til rette for at det skal være moro å spille i Disen Strings. Husk at spillegleden blir større dersom man er flink til å øve, gjerne litt hver dag. Undervisningen skal tilrettelegges på en slik måte at den enkelte elev opplever spillingen som lystbetont, interessant og noe man ønsker å prioritere. Vi ønsker at den enkelte elev skal få utvikle sine musikalske evner og bli møtt på sitt ferdighetsnivå.
Råd for å unngå skade på instrument:
- Fiolinen eller celloen til barnet ditt kan lett ødelegges av for eksempel temperatursvingninger, eller ved slag eller annen uforsiktig håndtering.
- Ikke utsett instrumentet for store temperatursvingninger. Hvis instrumentet har vært ute i kulden, må det tempereres sakte. La instrumentet stå urørt i kassen i minimum 30 minutter før kassen åpnes. Dette er fordi rask oppvarming lager kondens som igjen skader instrumentet, for eksempel ved at det blir sprekkdannelser.
- Ikke la instrumentet stå rett over varmekabler eller nær annen varmekilde pga. fare for sprekkdannelser.
- Ikke la instrumentet stå rett under åpent vindu.
Vedlikehold av instrument:
- Hårene i buen må settes inn med harpiks etter behov. Det er ikke nødvendig å bruke harpiks hver gang man spiller. Husk å tørke bort overskudd av harpiks fra strenger og selve fiolinen. Ha gjerne en myk fille til dette formålet liggende i kassen.
- Hårene på buen skal alltid slakkes før buen legges tilbake i kassen. Dette gjøres ved å løsne skruen til man ser at trådene blir slappe. Unngå å ta på hårene i buen. Dette fordi fett fra fingrene ødelegger buen. Hårene stammer forresten fra ekte hestehaler.
- Hvis det er et løst hår på buen skal dette ikke nappes ut, men klippes bort. Ellers vil de andre hårene løsne mye lettere.
- De som har skumgummipute festet med en strikk under fiolinen, må huske å løsne denne når fiolinen legges i kassen. Ellers blir fiolinen klemt.
Kontakt instruktøren dersom du har andre spørsmål om instrumentet.